top of page
  • Yazarın fotoğrafıframebro

Yeni fotoğrafçılar için 10 ipucu

Fotoğraf çekmek, her geçen gün daha fazla insanın ilgisini çeken bir konu haline geliyor. Ancak, herkesin bir fotoğraf makinesi veya profesyonel ekipmanı olmadığı için, çoğu kişi akıllı telefonlarından yararlanıyor. Bu yazıda, yeni fotoğraf kullanıcıları için 10 ipucu paylaşacağım. Bu ipuçları, fotoğraf çekim teknikleri, ışıklandırma, pozlama, kompozisyon ve daha pek çok konuda size rehberlik edecektir. Eğer siz de fotoğraf çekimine merak saldıysanız ve bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, bu ipuçlarını dikkate almanızda fayda var.

Fotoğraf: Ævar Guðmundsson
  1. Daha dengeli çekimler için gün doğumu ve gün batımında çekimler yapın. Doğudan gün ışığına maruz kalacağınız gün ortasındaki çekimlerde meydana gelen sert ışık nedeniyle çok fazla kontrast meydana gelecek ve gölgelerdeki ve aydınlık alanlardaki detayları yakalamak zorlaşacaktır. Eğer bu yazıyı okuduktan sonra bir şeyden uzaklaşacaksanız o da bu konu olmalıdır.

  2. Fotoğrafınızı fazla öge eklemeyerek ve az öge barındırarak kompoze edin; görüntünüzle ilgili olmayan nesneleri kaldırın. Basitlik genellikle anahtar kelimedir.

  3. Eğer daha sonra herhangi bilgisayarda herhangi bir işlem yapacaksanız, en yüksek kaliteli görüntüler için raw formatında çekin. Bunun etkisini gerçekten hissedeceksiniz.

  4. Elle netleme yapın ve sahnenizin üçte birlik kısmına odaklayın. En küçük diyafram değerini (örneğin f/22) kullanmaktansa 2-3 durak daha düşük değerleri (f/16) kullanmanız, daha keskin görüntüler elde etmenize imkan sağlayacaktır.

  5. Keskinliği artırmak için üçayak üzerindeyken ya zamanlayıcı ya da uzaktan kumanda kullanın. Bu, uzun pozlamalar söz konusu olduğunda gerçekten büyük bir farklılık meydana getirecektir.

  6. Elle netleme yaparken en harika görüntüye ulaşmak için Canlı İzleme (Live View) özelliğini kullanın. Canlı Görüntü için ne kadar şükretsek azdır.

  7. Şelale çekimlerini kapalı havalarda yapın ki suda tül gibi bir görüntü elde edebilmek için enstantane süresini uzatabilesiniz. Alternatif olarak, Enstantane Öncelikli Modda çekim yapabilirsiniz ve perde hızını 1/15 saniye gibi bir değere ayarlayabilir ve ND filtre kullaanaabilirsiniz.

  8. Turkuaz maviliğinde bir su fotoğrafı çekebilmek için güneşin doğrudan geldiği (gün ortası) bir zamanda çekim yapın.

  9. İzleyicilerinizin dikkatini ana konuya çekebilmek için doğal olarak yönelen hatları kullanabilirsiniz. İlginç fakat baskın olmayan bir ön plan da ayrıca görüntü derinliği verecektir.

  10. Mümkün olan en düşük ISO seviyesinde fotoğraflar çekmeniz muhtemelen en kaliteli fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Üçayak kullanmak ise büyük bir avantajdır.

Fotoğraf: Eric Bloemers

Sonuç olarak, fotoğraf çekimi her ne kadar basit gibi görünse de, birçok farklı teknik ve beceri gerektirir. Bu ipuçlarını uygulayarak, fotoğraflarınızın daha profesyonel görünmesini sağlayabilir ve kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Ayrıca, fotoğraf çekimine başlamadan önce, ekipmanınızı iyi tanıyın ve fotoğraf çekmek için doğru ayarları yapın. Çekim yapmadan önce çevrenizdeki ışıklandırmayı değerlendirin ve fotoğrafınızın en iyi şekilde görünmesi için doğru pozlama ayarlarını kullanın. Son olarak, fotoğraf çekimi sırasında yaratıcılığınızı kullanın ve farklı açılardan çekim yapmayı deneyin. Bu ipuçlarına uyarak, fotoğraf çekimi becerilerinizi geliştirebilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page